Ah, mag hij een koekje..?

hondenkoekjes

Het overkwam me deze week tweemaal op rij op de uitlaatstrook bij ons in de buurt; vreemden die ongevraagd voertjes aan mijn honden stonden uit te delen.

Het eerste incident betrof het een meneer die zijn hondje altijd zelfstandig vanaf de ene kant via de trap de uitlaatstrook op laat rennen om vervolgens zelf met de scooter snel om te rijden naar de rolstoelhelling aan andere kant. Meneer reed de uitlaatstrook op en duwde beide honden die ik bij me had direct twee kauwstaafjes in de bek. Hij maakte aanstalten om nog meer te geven waarop ik riep: “Doe dat maar niet!” Hij keek me lachend aan terwijl hij snel nog wat voertjes rondstrooide.

Ik informeerde naar ’s mans beweegredenen om het toch te doen en kreeg als antwoord ‘dat ze dan uit de buurt van die kleine (zijn hondje) blijven’. Ik wees meneer erop dat het a. onverstandig en verre van correct is om vreemde honden ongevraagd te voeren en dat ik iemand b. (ik had zo snel geen verbloemend synoniem paraat) een behoorlijke lul vind op het moment dat hij dat na mijn ‘doe dat maar niet’ tóch doet.

Mijn wandeling maakte ik maar af op het (voor scooters ontoegankelijke) stuk uitlaatstrook aan de overkant van het water.

Een dag later loop ik er weer met hond plus logeerhond. Er komt ons een man met hond tegemoet en mijn honden rennen enthousiast vooruit. Ik zie logeerhond een grote boodschap doen en groet de man in het voorbijgaan als ik met een poepzakje in de aanslag doorloop naar de plaats delict terwijl de honden elkaar nog even staan te besnuffelen. Als ik tijdens het oprapen opzij kijk zie ik dat de man mijn honden voertjes staat te geven. Nadat ik naar de afvalbak heen en weer ben gelopen vind ik dat ik meneer er toch op moet wijzen dat ik dit geen goed idee vind. Meneer loopt inmiddels aan de overkant en wij hebben nog even vertraging omdat er iemand met een aangelijnde hond langs mijn loslopers moet (een situatie waar ik ook nog eens een blogje aan zal wijden!). Eenmaal de overkant spreek ik meneer aan en wijs erop dat het echt onhandig is om andermans honden ongevraagd te gaan staan voeren. Meneer maakt beleefd zijn excuus en zegt dat hij dat dan niet meer zal doen. Fijn, zo kan het gelukkig ook!

Op weg naar huis bedenk ik dat het misschien geen kwaad kan een stukje onwetendheid bij de medewandelaar weg te nemen en er eens een blogje aan te wijden. Het resultaat zit u nu te lezen.

Maar waarom is het geen goed idee vreemde honden (ongevraagd) te voeren?

Er zijn een aantal goede redenen om dit niet te doen.

Het trainen van honden die lastig onder appel blijven wordt er zeker niet eenvoudiger op als zij van Jan en alleman voertjes krijgen toegestopt. Mijn eigen rugzakje Joep bijvoorbeeld heeft een ziekelijke crush op mensen. Als ons een persoon met hond tegemoet komt zal Joep altijd eerst op de persoon afstuiven voor een beetje aandacht. Hierbij is hij ook niet te beroerd de hond van de andere persoon af te snauwen als deze het in zijn hoofd haalt om per ongeluk tussenbeide te komen. Dit is uiteraard ongewenst gedrag maar in mijn proces van afleren sta ik iedere keer als er iemand zo ‘aardig’ is om hem op zo’n moment een voertje te geven wekenlang 1-0 achter.

Daarnaast kan een simpel voertje op dit soort momenten een perfecte basis zijn voor lelijke conflicten tussen honden. Ik heb in het bos bijvoorbeeld weleens serieus moeten ingrijpen toen het helemaal mis ging omdat een dame (ongevraagd) mijn hele roedel ging staan voeren en haar hond het hier niet helemaal mee eens was (ik zal u de details besparen maar het was een gelukkige bijkomstigheid dat ik mijn tetanus op orde had…).

Een ander punt om rekening mee te houden is dat sommige honden allergisch zijn voor bepaalde voertjes. Ik heb zelf een paar allergische klantjes in de roedel lopen waar ik speciale voertjes voor meekrijg. Ook staan honden soms om wat voor reden dan ook op (streng) dieet.

Mijn advies is dan ook om honden nooit zomaar een voertje te geven, vraag jezelf af waarom je dit überhaupt zou willen doen en als je dan toch een onbedwingbare behoefte hebt om dit wel te doen vraag dan eerst even aan de ‘baas’ of dit ok is en doe het zeker niet als het antwoord dan ‘doe dat maar niet’ luidt!