Nog even dit over halsbanden…

halsband

De halsband. Voor sommigen een dierenkwellende gruwel, voor anderen een geliefd fashion item, hoe dan ook, voor de hond een noodzakelijk kwaad om zich veilig in de grote boze mensenwereld te begeven.

Het valt mij op dat veel honden die ik ophaal een halsband dragen die een beetje voor spek en bonen om de nek hangt; deze is zo ruim dat de hond er vrij makkelijk het hoofd uit kan trekken. Ook krijg ik weleens opmerkingen vanuit de clientèle dat de door mij gebruikte halsbanden te strak zitten. Ik begrijp de gedachte hierachter, u wilt het leven voor uw prins(es)je uiteraard zo comfortabel mogelijk inrichten maar ik meende er toch maar eens een keer een blogje aan te moeten wijden.

Er zijn een aantal goede redenen om met passende halsbanden te werken.

Ten eerste wandelen wij ALTIJD aangelijnd vanaf de bus het wandelgebied binnen. Dit doen we omdat er bijvoorbeeld een aanlijnplicht is op de strandopgang, of omdat we eerst iets dieper het bos in willen lopen, weg bij de weg, voordat de hele roedel wordt gelanceerd. Als we bijvoorbeeld in Monster wandelen parkeren we langs de provinciale weg en dan is het zeker zaak dat iedereen veilig aangelijnd de bus verlaat. Ook tijdens de wandeling zijn er momenten dat we weer even veilig aan de lijn moeten; er komt een kudde paarden aan gegaloppeerd, er scheuren bulldozers over het strand etc. etc. Bij Mister Dog brengen we de honden graag weer levend thuis na de wandeling dus is het in al deze gevallen het op zijn minst handig te noemen dat de hond een halsband om heeft die goed past.

Als vuistregel voor het afstellen op de juiste maat hanteer ik de twee-vinger methode; als er net twee volwassen vingers onder de halsband passen zit deze voor de meeste honden niet te strak en niet te los. DIT IS ABSOLUUT NIET ZIELIG, DIT IS VEILIG ÉN TOCH COMFORTABEL GENOEG VOOR UW OOGAPPELTJE!

Anatomisch verschilt de hals van de hond helemaal niet zo heel erg veel van die van ons (Mister Dog studeerde in een donkergrijs verleden ooit logopedie en is derhalve redelijk ingevoerd in de anatomie van hals en strottenhoofd) dus een goede veldtest is zelf eens een halsband om te doen en deze volgens bovengenoemde twee-vingermethode af te stellen, u zult verbaasd staan over het draagcomfort (en wie weet staat het u wel fantastisch!).

  • De twee-vingermethode gedemonstreerd

4 thoughts on “Nog even dit over halsbanden…

Comments are closed.