Een totale kutmiddag

stikstofmaffia

Slalommend tussen de tractorcolonnes deden we iets langer over terugbreng/ophaalronde tussen de beide wandelingen.

Omdat buienradar weinig goeds voor ons in petto leek te hebben reden richting bos zodat we nog enigszins beschut aan de wandel konden. Daar aangekomen kregen we een appje van collega Jessica waarin zij ons waarschuwde dat er nogal wat boerentumult gaande was rond het bos; vuurwerk-geknal, getoeter en politieheli… Nu zaten er een aantal types aan boord die het niet echt op knallen en lawaai hebben voorzien en na even naast de bus te hebben geluisterd (wat een takke-herrie maken die boeren) besloot ik dat het toch veiliger was ons dan maar te laten natregenen op het strand.

screenshot

Aangekomen bij het strand nam ik eerst even polshoogte, er stonden wat tractoren voor de Pier en er kwam net een politieauto het strand af maar verder leek het vrij rustig. Vol goede moed begonnen we aan de wandeling. We hadden er nog een 100 meter opzitten toen ik in de verte ontelbare lampen zag opdoemen. Er bleken honderden demonstrerende stikstofproducenten per tractor vanaf Wassenaar richting Scheveningen over het strand te scheuren. Met iedereen weer aangelijnd zette ik een sprint in richting duinen. De voorste tractor zag ons en zorgde ervoor dat iedereen even inhield – bedankt nog – totdat we veilig in het duin liepen. Vervolgens kwam er een niet aflatende kudde luid toeterende tractoren langsgescheurd, er kwam letterlijk geen einde aan! Er zat niets anders op dan – met de door omstandigheden ook nog eens extra grote roedel – onze wandeling aangelijnd in de zeikregen ploeterend door het mulle duinzand af te maken.

Helemaal stuk (ik dan, de honden uiteraard nog lang niet) en doorweekt kwamen we terug bij de bus terwijl het einde van de stroom tractoren nog steeds niet in zicht was. Vervolgens konden we ons in een lange rij tractoren vervoegen om met een snelheid van 1 centimeter per minuut de parkeerplaats te verlaten. Het enige positieve aan deze middag was dat de heren de slagbomen hadden opengezet zodat we gratis konden uitrijden. De terugweg werd er weer een van slalommen, noodzakelijke verkeersovertredingen en sluiproutes. Net voor het donker was iedereen weer thuis…